zondag 3 september 2017

Meer geld 

in Management Kinderopvang, 3 2017

Vier keer in twee jaar tijd was ik met mijn jongste dochter bij de eerste hulp. Vier keer een gebroken pols. Eigenlijk zou ik aan kindermishandeling moeten denken, zei de arts. Maar klaarblijkelijk deed hij dat niet, want hij stelde mij verder geen vragen. ‘Ouders die met een kind bij de huisarts of spoedeisende hulp komen, worden verplicht gescreend’, schreef de Volkskrant (20 maart). Dat leidt tot veel valse verdenkingen. De uitgebreide vragenlijst die artsen verplicht moeten invullen, aldus het artikel: daar heb ik niets van mee gekregen. Waarom werd ik niet verdacht? Goedopgeleide, blanke mevrouw die haar woordje goed kan doen? Ons soort mensen? Geen wonder dat er ook nog steeds veel gevallen worden gemist.
Impliciete vooroordelen maken dat de kloof tussen hoog- en laagopgeleid blijft of zelfs groter wordt. Je ziet het aan de uitslagen van de Tweede Kamerverkiezingen. Hoe een partij als de PvdA die hoog- en laagopgeleide stemmers altijd wist te verenigen, minimaliseerde. De samenleving verdeelt zich in twee kampen: D66 en GroenLinks aan de ene kant, de PVV, SP en 50Plus aan de andere kant.
Dat heeft consequenties. Over de segregatie die het gevolg is van de twee gescheiden voorzieningen peuterspeelzaal en kinderopvang is al veel geschreven. De harmonisatie moet daar verandering in brengen, net als de voorstellen om alle kinderen ontwikkelrecht en dus een aantal dagen gratis voorschool te geven. Ook de Taskforce zegt het in haar onlangs gepresenteerde rapport Tijd om door te pakken: ‘Het is dan ook zorgelijk dat kinderen uit lagere-inkomensgezinnen en migratiemilieus achterblijven in hun deelname aan deze voorzieningen.’
Toch ben je er niet met het dichten van de kloof in de voorschoolse periode. Het verschil tussen kinderen van hoogopgeleide en goedverdienende ouders en minder verdienende en laagopgeleide zet zich door. En heus niet alleen omdat de eerste groep meer boeken in huis heeft en meer voorleest. Hoewel dat wel een belangrijke voorwaarde is voor schoolsucces.  Maar kinderen van hoger opgeleide ouders krijgen ook nog eens een hoger schooladvies. En ouders die niet tevreden zijn met het advies laten hen gewoon een nieuwe intelligentietest doen. Op de middelbare school sturen zij hun kinderen naar huiswerkbegeleiding, bijles en dure examentrainingen als ze dreigen te zakken voor het eindexamen.
Is daar iets aan te doen? Ja, het zou helemaal niet nodig moeten zijn dat ouders hulp buiten school moeten zoeken. Iedere school zou zelf die topaanbieder moeten zijn. Boodschap aan het nieuwe Kabinet: meer geld dus naar kinderopvang en onderwijs.