donderdag 24 december 2015

Alle dagen druk

Column in Management Kinderopvang, oktober 2015

Iedereen die al langer meeloopt in de kinderopvang, op de peuterspeelzaal of in het basisonderwijs zal het beamen: de kinderen van nu zijn anders dan die van een paar decennia geleden. Drukker, beter gebekt, minder gevoelig voor autoriteit, meer van hen zijn gediagnostiseerd als add’er, adhd’er of pdd-nosser. Een week na het begin van het schooljaar gedragen eersteklassers zich al als bovenbouwers, zo klaagt het voortgezet onderwijs. In het verleden bleven die brugpiepers een heel jaar lang timide.
Is dat winst of gebrek aan opvoeding? Dat laatste, vindt de Vlaamse psycholoog Paul Verhaege. Hij schreef er een boek over, getiteld Autoriteit.
‘Ouders voeden hun kinderen niet meer op, zegt hij in NRC Handelsblad (12 september). ‘Niet alle ouders natuurlijk, maar wel veel ouders, en dat heeft nogal wat consequenties. Ze durven geen nee te zeggen, stellen geen grenzen, ze applaudisseren te veel. En als die kinderen dan na verloop van tijd niet meer te hanteren zijn, gaan ze ermee naar de dokter of de psycholoog. Diagnose, medicijnen. Kunnen die ouders ook weer door met hun leven, en dat is al zwaar genoeg. Altijd maar racen om aan hun eigen hooggespannen verwachtingen te voldoen en te voorkomen dat ze het afleggen tegen de concurrentie.’
Het valt niet mee om ouder te zijn in deze tijd. In de Volkskrant krijgen moeders er van langs. Twee van hen schreven een artikel (12 september) over het ouderschap dat hun zwaar viel. Columnist Elma Drayer (18 september) vond dat ze niet zo moeten zeuren: het moederschap is nooit zo licht geweest als nu. Vanwege huishoudelijke apparatuur en omdat ze niet per se thuis hoeven te blijven. ‘Wij hebben, als we dat willen, het beste van twee werelden’, schrijft ze.
De weken erna tuimelden de reacties met bijval en afkeuring in de Volkskrant over elkaar heen. ‘Het leven is in allerlei opzichten complexer geworden. Dus om te zeggen dat het moederschap lichter is dan ooit, is klinkklare onzin’, zegt politicoloog en feminist Deb Appel (19 september).
Het advies van Verhaege aan iedereen die met kinderen te maken heeft, is om de handen ineen te slaan: ‘Laat dat hele collectief rond het kind goede afspraken maken en samenwerken. (…) Helaas zie je nog vaak dat ouders systematisch tegenover de school gaan staan, wat echt geen goed idee is. Ouders en school moeten naast elkaar staan, overleggen, met één mond spreken. Niet zoals vroeger, toen de leerkracht altijd gelijk kreeg, maar zeker niet zoals het nu vaak gaat, dat het kind altijd gelijk krijgt en de school onderuit wordt gehaald. Dat is echt slecht voor een kind.’