vrijdag 24 juli 2015

Stress of huidkwalen


Column in Management Kinderopvang juli/aug 2015

‘De argumenten zijn nooit het probleem, maar waar wil je het heen geluld hebben.’ Hoe treffend is deze uitspraak van cabaretier Theo Maassen. Voor elk standpunt kunnen argumenten gevonden. Zogenaamd onafhankelijke onderzoeksbureau durven soms heel direct aan hun opdrachtgever te vragen: wat wil je dat er uitkomt. Het gevolg is dat aan ieder onderzoek getwijfeld kan worden. De waarheid is dus in handen van wie met zijn argumenten de media goed weet te bespelen.
Ik zie het in mijn eigen gemeente. Het college van Burgemeester en Wethouders is bezig met de ontwikkeling van een brede school. Een moeizaam proces waarvan de start plaatsvond onder de vorige coalitie. De grootste coalitiepartij van toen zit nu in de oppositie en is in haar mening over de brede school 180 graden gedraaid: te duur, onnodig, gaat niet werken, renoveer de oude schoolgebouwen.
Die mening weet ze subtiel onder de aandacht te brengen van de inwoners, door strategisch ingezonden brieven en artikelen te droppen in de brievenbus van een huis-aan-huisblad. Propaganda-journalistiek. De partij maakt handig gebruik van het gebrek aan objectieve journalistiek in onze gemeente. Het resultaat: langzamerhand raakt iedereen ervan overtuigd dat die brede school eigenlijk helemaal geen goed idee is.
Kinderen en opvoeden is op landelijk niveau een onderwerp dat veel aandacht van de media krijgt. Iedereen heeft tenslotte kinderen. In de rubriek Wetenschap in de Volkskrant van 25 april staat een interview met Carolina de Weerth, hoogleraar psychobiologie van de vroege ontwikkeling. ‘Baby’s zijn het eerst jaar beter af bij hun ouders dan in de crèche’, zegt zij in dat stuk. Want baby’s maken op de crèche meer stresshormoon aan. Een andere conclusie uit haar onderzoek is dat een baby van een gestreste moeder in zijn eerst jaar relatief meer last heeft van allerlei kwalen, luchtwegaandoeningen, huidproblemen, vaker antibiotica nodig. Met dezelfde argumenten kun je dus concluderen dat het voor de gemoedsrust van moeders nodig is om goede kinderopvang te vinden voor het kind, zodat de moeder geen stress heeft en het kind ook niet. Want hoeveel ouders racen tegenwoordig niet van opa en oma, naar huis, naar kinderopvang, naar andere opa en oma, naar huis?
Maar dat is niet de conclusie van de Volkskrant. ‘Houd uw baby thuis’ is de kop. De kwaliteit van de opvang bij opa en oma is nooit onderzocht, die van de gemiddelde zorg van een fulltime moederende moeder ook niet. En ook niet de zorg van de werkende moeder met een baby onder haar bureau, zoals Caroline de Weerth zelf haar baby-opvang regelde.