Het stinkt hier
Column in eigenWijs nr 26, 2010
‘Het stinkt hier. Ik ga niet naar deze school.’ De dochter van een vriendin wist het meteen toen ze op de open dag over de drempel stapte. De brochure van de door haar zelf geselecteerde middelbare school was wervend en glanzend. De website was spetterend, maar de werkelijkheid stonk.
‘De neus geeft het verstand geen voorrang’, staat in het boek ‘Verborgen verleider’ van psycholoog Piet Vroon over de psychologie van de geur. Niet voor niets raden makelaars huizenverkopers aan om een appeltaart te bakken als er kopers komen kijken. Hoewel deze oude verkooptruc inmiddels misschien al te doorzichtig is.
Niet alleen de yogaclub stookt etherische oliën, ook commerciële bedrijven hebben steeds meer aandacht voor geur. Lekkere geuren nodigen uit tot kopen. Nivea zorgde voor het bekende Nivea-luchtje op haar Huishoudbeurs-stand en verkocht twee keer meer dan het jaar ervoor. Er zijn zelfs bedrijven die zich specialiseren in geur. Bijvoorbeeld voor cafés waar de stinkluchtjes zijn toegenomen sinds het rookverbod. De sigarettenrook is er nu vervangen door de geur van zweet, verschraald bier en knoflook. Daar moet iets aan worden gedaan, anders blijven klanten weg.
Baby’s kunnen nog niet zeggen ‘Het stinkt hier. Ik ga niet naar dit kinderdagverblijf.’ Hun ouders wel. Wat ruik je als je een kinderdagverblijf binnenstapt? Dat is heel wisselend. Maar te vaak zijn het poepluiers, geparfumeerde babydoekjes of een combinatie van beide. Persoonlijk kan ik geen Zwitsal-babylotion meer ruiken. Bij de snoetenpoetsers met hetzelfde luchtje denk ik eerder aan een poepbroek dan aan een frisgewassen baby. Ik weet niet hoe snel ik die geur van mijn handen moet wassen. Terwijl ze bedoeld zijn om te wassen zonder water.
Datzelfde probleem hebben trouwens aroma’s die proberen geur te verbloemen. Met zo’n aroma is op zich niets mis, als het ouders maar niet de indruk geeft dat die geur in de plaats komt van hygiëne en frisse lucht.
Hoe zorg je voor een prettige geur in het kinderdagverblijf? Het begint met bewustwording. Hoe ruikt het er als je binnenkomt? Vaak de ramen open is ook een must. Misschien niet goed voor het buitenklimaat, wel voor het binnenklimaat, in meerdere opzichten. En ook op het kinderdagverblijf doet de geur van appeltaart of versgebakken koekjes het goed. Vooral omdat samen koekjes bakken heel gezellig is.