donderdag 15 januari 2009

Top of flop

Column in Management Kinderopvang, januari 2009

Geen kinderopvangondernemer in de Quote 500. Natuurlijk niet. Maar ook geen in de FD Gazelle 100, de prijs voor de snelst groeiende ondernemingen,van het Financieele Dagblad. Zelfs niet in de LOF-lijst van de honderd beste bedrijven voor werkende ouders. Terwijl de kinderopvang de kinderopvang toch wel heel goed heeft geregeld, een van de belangrijke criteria om de prijs te winnen. Wel trouwens bijna een Baas van het Jaar in de persoon van Jeannet van den Akker die tweede werd. En een ondernemersprijs voor Kinderopvang Berend Botje (Ondernemingsprijs Westfriesland). En vergeet niet de Diversiteit Top 50 Award voor Partou. En Kion die Maatschappelijke Ondernemer van het Jaar wordt, maar dat telt eigenlijk niet want dat is een MO-onderonsje. De kinderopvang doet wel iets vaker mee, maar toch ontbreekt in de meeste top-lijstjes die rond iedere jaarwisseling zo populair zijn de kinderopvang geheel.
Maar dan toch wel een kinderopvangvrouw in de lijst met 400 succesvrouwen van de Viva? Tussen de boerin, de stripteasedanser, de dichter, de pr-ondernemer, de legercommandant, staat... nee, geen kinderopvangondernemer.
In de hele discussie over vrouwen aan de top ontbreekt trouwens de kinderopvang. De branche waar, naar ik schat, 90 procent van de directeuren een vrouw is (al wordt dat minder), doet niet mee. Geen naam van een kinderopvangondernemer onder de roep om meer vrouwen in topfuncties van ‘Talent naar de top’ (FD 21 oktober). Geen kinderopvang-directeuren in de ‘Taskforce Vrouwen naar de top’ of de ‘Taskforce Deeltijdplus’.
Is de kinderopvang zo erg in zichzelf gekeerd dat ze niet aan het maatschappelijk debat meedoet als het niet direct over de eigen branche gaat? Of is dat een kwestie van volwassen worden: eerst intern op orde zijn, dan naar buiten treden? Of moeten de topvrouwen uit de kinderopvang eerst wakker worden, zoals Nancy McKinstry, de CEO van Kluwer gaf onlangs toe in een Volkskrant-interview dat het debat over de positie van topvrouwen haar vroeger niet erg boeide: ‘Maar ik heb er inmiddels wel begrip voor dat mensen nieuwsgierig zijn. Ik ben nog steeds een van de weinige vrouwen in de top, en dat terwijl bedrijven met een diverser team beter presteren. Wil je dat veranderen, dan zul je over het onderwerp diversiteit moeten praten, zodat anderen ervan kunnen leren.’